reviews
la parola agli esperti.
Chiara Giorleo
Critica enogastronomica freelance. Docente AIS e traduttrice nel settore enogastronomico. Certificata WSET.
A wine of great personality and a balance certainly supported by the cooler and rainier year which, however, at these altitudes, did not cause major problems. Dense and penetrating with notes of dry leaves, humus and tobacco preceding those of paprika, blood orange, currant and a floral touch. With incense on the finish. On the palate, tannin and acidity chase each other. The tannin as it should be: present and decisive but ripe. A harmonious and elegant wine thanks above all to a perfect definition of the individual elements: a drawn, never aggressive tannin, a well-dosed freshness and a frank combination of aromas that make it sober in its complexity.
Matteo De Paoli
Wineblogger (RadioBottiglia.com), ex giornalista oggi consulente per aziende vitivinicole.
A wine of great personality and a balance certainly supported by the cooler and rainier year which, however, at these altitudes, did not cause major problems. Dense and penetrating with notes of dry leaves, humus and tobacco preceding those of paprika, blood orange, currant and a floral touch. With incense on the finish. On the palate, tannin and acidity chase each other. The tannin as it should be: present and decisive but ripe. A harmonious and elegant wine thanks above all to a perfect definition of the individual elements: a drawn, never aggressive tannin, a well-dosed freshness and a frank combination of aromas that make it sober in its complexity.
Andrea Petrini
Wineblogger, organizzatore di eventi di vino, docente e sommelier Ais
Il vino versato nel bicchiere mi entusiasma anzitutto per il suo quadro olfattivo elegante e poco gridato dove, con aristocratica complessità, si odono lampi odorosi di ciliegia nera, sottobosco verde, humus, scatola di sigari, incenso, pepe nero, eucalipto e cacao. Al gusto la vera sorpresa perché si coglie subito la solidità e l’armonica omogeneità dell’impalcatura tannica e alcolica, il tono grintoso e il corpo vigoroso ma, vivaddio, al tempo stesso elegante. È un rosso di grande stoffa, nobile, elitario, che si concede senza mai stufare il palato con masse tanniche ed alcoliche di indecorosa tessitura.
Giuseppe Esposito
Sommelier e wineblogger
Il vino versato nel bicchiere mi entusiasma anzitutto per il suo quadro olfattivo elegante e poco gridato dove, con aristocratica complessità, si odono lampi odorosi di ciliegia nera, sottobosco verde, humus, scatola di sigari, incenso, pepe nero, eucalipto e cacao. Al gusto la vera sorpresa perché si coglie subito la solidità e l’armonica omogeneità dell’impalcatura tannica e alcolica, il tono grintoso e il corpo vigoroso ma, vivaddio, al tempo stesso elegante. È un rosso di grande stoffa, nobile, elitario, che si concede senza mai stufare il palato con masse tanniche ed alcoliche di indecorosa tessitura.

DATA SHEET
Grape Variety:: Sagrantino 100%
Age of the vineyard:40 years (First year of production: 1954)
Production area: Exclusively vineyards owned by the Tenuta di Saragano, where the historical vines
that produce grapes of Sagrantino di Montefalco have been selected since 1921
Exposure: Southeast at 490 mt a.s.l.
Soil type: Limestone with skeleton for good drainage but with clay coating that allows good
resistance to summer drought
Training system and density: Spurred cordon with 4250 vines/ha
Yield per hectare: 5 tons of grapes
Harvesting method: Manual in boxes from early October
Ageing: In french barriques for 2 years and 2 years in bottle
Colour: Intense ruby red with garnet nuances; long ageing wine
Scent: Intense, refined aromas with hints of undergrowth, cherry, blackberry, tobacco and leather
Taste perceived: Tannic but soft, full and elegant bodied
Production: 4000 bottle